Лесни първи стъпки

Образованието е ключът към знанието и развитието на човечеството. Да си образован, знаещ и можещ е привилегия, сила и власт над обществото и неговото мнение. Всеки ден научаваме за нови и модерни технологични тенденции, свързани с развитието на интерактивните технологии. Част сме от една високотехнологична общност. Непрекъснато се сблъскваме с всякакви рекламни продукти за онлайн обучения, семинари, консултации, електронни издания, начини и методи за високоефективно придобиване на знания и умения. Дали са ефективни и препоръчителни ли са спрямо осъществяването на жив контакт ?

Нищо не може да замени общуването  помежду ни. Интерактивното обучение така се разраства, че ние, хората, общуваме по всякакви начини, чрез средствата за масова комуникация.

Електронното обучение е едно ново, свежо и интересно предизвикателство. Несъмнено е лесно да запишем онлайн курс. Бързо и удобно е. Безспорно, за да започнем дистанционно обучение от която и да е сфера на образованието, трябва да притежаваме отлична компютърна грамотност, умения за търсене и използване на качествени източници и отлична писмена грамотност. Защо е важно да знаем и можем да боравим с компютърните устройства и интернет правилно?

 За да сме ефективни за себе си, околните и на работното място трябва да сме запознати с:

-          Компютърните устройства. Може би звучи смешно, но е важно да знаем как работи машината срещу нас. Къде е копчето за включване/изключване; кои са периферните устройства, как работят; какво е това „нещо“ офис пакет, какви програми съдържа, коя програма за какво се използва.

-          Интернет. Знаем ли какво е това браузър? За колко браузъра знаем? Как се търси информация в интернет и достоверна ли е тя? Как се пише имейл?

-          Електронни материали. В интернет пространството има тонове информация. Електронни книги, библиотеки, презентации, курсови разработки. Проверената информация е вярната информация. Винаги използвайте вашите знания и умения и никога няма да сбъркате.

Лесна стъпка напред е да се запишем  в дистанционна форма на обучние, да осъществяваме бърза интернет комуникация, да споделяме идеи и виждания, да разсъждаваме поотделно и заедно върху поставени казуси. Лесно е да започнем да правим добро за себе си, да се ограмотяваме технически, да се развиваме в така експресното настояще.

 И нека да не забравяме, че нищо не може да замени живия контакт при общуването, но лесно може да се опитаме да пресъздадем истински виртуален свят за нас.


Последно модифициране: сряда, 12 февруари 2020, 14:12