Любезните обноски

Любезните обноски - основа за успешен бизнес

„Любезните обноски не струват нищо, но купуват всичко“


Голяма вероятност да възникнат проблеми в желаните делови партньорства. Здравата основа и добрите обноски е ключът към успешен бизнес. Изграждането на добри взаимоотношения ви дава възможност да постигнете по-високи и дълготрайни успехи в обществото. Представяме ви няколко полезни бизнес съвети:


Съвет №1 Първото впечатление е най-важно!

На всеки един от нас ни се е случвало да преценяваме другите хора по първоначални впечатления, така и вие ще бъдете оценявани, когато започнете да общувате с някого. В следващите редове ще изброим няколко полезни съвета, които е хубаво да спазвате при първа среща с колеги или бъдещи бизнес партньори.


  • При среща, силното ръкостискане е знак за увереност, както и прекия контакт с очите;
  • Избягвайте „модерните“ думи от вашият речник. Жаргонът е напълно неуместен и забранен;
  • Когато представяте вашият бизнес, винаги носете със себе си рекламни материали – визитка, брошурка, дипляна, тефтер, химикал и др. Поддържащите материали изграждат не само вашата фирма, но и вашият стил на работа.

Съвет № 2 Винаги се представя първо лицето, заемащо по-висока длъжност!

Често се случва в работна среща да представяте своите клиенти. Кого първо представяте, ако не знаете или няма по-висшестоящ? Препоръчително е да представите името на лицето, което познавате най-малко. По този начин ще го въведете в разговора и ще го предразположите да се чувства по-спокойно и уверено.


Съвет № 3 Деликатно справяне със забравените имена!

Всички сме изпадали в конфузна ситуация, когато почти непознато лице се здрависва с нас и започва да ни обяснява колко се радва да ни види, а ние не можем да си спомним нищо за него. Правило номер едно: Отговорете на поздрава любезно и оставете у човека впечатлението колко се радвате да го/я видите. Един от вариантите да си спомните е като общувате по-дълготрайно с човека от отсрещната страна. Друг вариант е да попитате ваш близък, които би могъл да опресни паметта ви. В никакъв случай не издавайте надигналото се у вас възмущение, че не си спомняте името или доброжелателна физиономия на събеседника ви.


Съвет № 4 Винаги използвайте фамилията, когато се обръщате към бизнес партьора си!

Една доста често допускана грешка в деловия етикет е да се обърнете към някого с малкото му име, без да имате позволението затова. Използвайте фамилията, докато не ви подканят да използвате друго име.


Съвет № 5 Размяна на визитни картички!

По време на първа среща по правило можете да поискате визитка от своя събеседник, но само ако вие сте предложили своята преди това. Изключение прави, ако лицето, с което разговаряте, заема по-висока длъжност от вас. Имайте предвид, че колкото по-опитно е лицето в бизнес кръговете, толкова по-малко вероятно е да ви предостави визитната си картичка или да ви поиска такава.


Това е една малка част от бизнес етикецията,

но надяваме се достатъчно полезна за вас. Оставаме на разположение при възникнали въпроси относно съветите и очакваме да ни изпратите на имейл адрес: online@college.bg ваши препоръки или интересни и забавни ситуации в които сте попадали.


Най-добрите ще бъдат публикувани в нашата интернет страница!


Необходими документи:

  • Лична карта (оригинал);
  • Диплома за средно образование (оригинал);
  • 6 броя снимки (паспортен формат);
  • Бележка от районен психодиспансер.

Кандидатствай онлайн

Кандидатствайте лесно и бързо чрез нашата онлайн форма за кандидатстване.

  Кандидатствай онлайн

Последно модифициране: сряда, 5 февруари 2020, 22:36